Mozi

2018. december 3-án hétfőn délelőtt 

3D mozi vetítést szervezünk óvodás gyermekeink számára.

Jégkorszak Állati nagy karácsony

A vetítés árát a papírgyűjtésből befolyt pénzekből fizetjük, ezúton is köszönjük minden családnak, aki hozzájárult a gyűjtés sikeréhez.

Étkezés befizetés 

2018 november

(2018. december 01 - december 31 időszakra)

2018. november 13 Hétfő 6.30 - 16.30 óráig

Térítési díj 2018. március 1-től 486,41 Ft / nap

Az időpont betartását kérjük és köszönjük.

Fizetendő: 17 munkanap x 486,41 Ft / munkanap = 8.269 Ft

Az étkezés lemondása telefonon (34/309-164; 30/579-3273), e-mailben (aranyovi.gazd@gmail.com, aranyjovoda@gmail.com), valamint személyesen történhet a lemondást megelőző napon 9.00-ig !


Márton nap


Szeretettel várjuk ovisainkat és szüleiket

2018. november 9-én pénteken

               15.30 órától

Márton napi vigasságunkra!

Minden gyermek a saját csoportjában készíti el lámpását, majd 17 órától a lámpások fényével kísérve közösen vonulunk az óvoda környékén.

A program végén libazsíros kenyérrel vendégeljük meg a résztvevőket!

Mindenkit szeretettel várunk!

Ősz az Arany Oviban

Az aranysárga falevelek hirdették az Arany János Óvoda aranyos gyerekeinek, hogy elérkezett az őszi mulatságok ideje. Ezért szeptember 27-én kisbírók hívták az óvoda apraját-nagyját a Mihály-napi vásári forgatagba. A híres-neves Kolompos együttes húzta a talpalávalót nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket és az óvónéniket is nótára bíztatva, együtt mentünk el a vásárba a "fél pénzzel..."

Bátran léptek fel csemetéink Kolomposék muzsikájára, végül az egész óvoda óriáskígyóként tekergőzött és táncolt önfeledten.

Aki még nem szédült el ettől eléggé, körhintára ülhetett, aztán megküzdhetett a3 fejű sárkánnyal. Bátorságáról tehetett szert, aki nem volt rest: bekötött szemmel támadhatott a lábas szörnyetegekre.

Volt eszem-iszom, dínom-dánom, s kürtőskalács a vásáron. Volt annak, aki hosszú sorban állás után a tésztadarabkát addig sodorta-nyújtotta-gyömöszölte, míg a keze alatt kis kígyóvá szelídült. Ügyes szülők és nagyszülők, no meg az óvó nénik segédletével ezt botra tekerték, majd tüzes parázs fölé tartották. Kitartóan sütögették, amíg szép piros lett orcájuk és korgó gyomruk jelezte, hogy megsült a kürtöskalács.

Hamar elérkezett az este, elfogytak a vásárfiák is és a családok fáradtan, arcukon derűs mosollyal hazaballagtak a Mihály-napi vásárból.

"Mondd, szereted az állatokat?"

Állatok világnapja - egy szomódi kirándulás története

Bár Radnóti Miklós Október című versében "Hűvös arany szél lobog..." - az idei október csodálatos idővel köszöntött ránk. 

Október 4.-én az Állatok Világnapján, amikor autóbuszra szálltunk, hogy Szomódon egy falusi udvarban igazi állatokkal találkozzunk.
Gábor gazda tárt kapuval és széles mosollyal köszöntött minket. Kutyái, macskái legalább olyan kíváncsiak voltak a gyerekekre, mint a gyerekek rájuk. Előkerültek a hátizsákokból az almák és egyéb csemegék, amit a kis vándorok nemcsak magukba tömtek, hanem kedveskedtek vele az állatseregletnek is.
Az állatszerető Gábor gazda úgy gyűjtötte tanyájára az állatokat, akárcsak Gerard Durrell a poggyászába - békében megfért az udvarban a japán kakas az aranyfácánnal, néma kacsával, bolyhos fülű nyuszikkal. A bátrabbak beleshettek a göndör szőrű mangalica disznókhoz, a még bátrabbak megfoghatták, megsimogatták az óriásira nőtt ékszer teknőst, karjukra vehették az ara papagájt. Sokan még felsikkantottak, ha a kutya a közelükbe került, de a második udvarban már bátran etették a kecskéket, bárányokat, dámvadakat. Elérzékenyültek a szelíd őzgida szomorú szemeitől, de hamarosan vidáman ugráltak a szalmabálák tetején. Ez a falusi "játszótér" a maga színes kavalkádjával felért egy bátorságpróbával a városlakó gyerekek számára. Aki még idáig még nem ámult el eléggé, a kert legvégén bizonyára tátva maradt a szája, amikor egy struccpár hatalmas magasságból pislogott az ember fiára, s lányára. Gábor gazda még ezt az élményt is fokozni tudta, mert egy vödör búzát, árpát hozott és a legbátrabbak kézből etethették a mohó, csipegető madarakat.

Bizony még mi felnőttek is élveztük ezt a kivételes lehetőséget.

Ez a nap felejthetetlen lesz sok gyermek számára. Köszönjük Nagy Gábor gazdának a szíves vendéglátást, hiszen az állatok szeretetére és tiszteletére akkor tudjuk nevelni gyermekeinket, ha valóban megismerhetik, látják, hallják, szagolják és simogatják a földön velünk együtt élő állatokat.


Almaszüret Szomoron

Sarkady Sándor: Édes ősz

Édes ősz jött,
Hull a körte,
Hamvas szilva hull a földre.

Itt egy körte, hamm bekapd!
Ott egy alma, kasba rakd!
Bokor alatt dió bújik,
Ott ne hagyd!

Mivel a szüret mindig fontos esemény volt az emberek életében, ezért szerettük volna, ha óvodás gyermekeink is megtapasztalhatják, a gyümölcs nem a boltok polcain terem, hanem az ember munkájának és a természet csodájának köszönhető.

Buszunk kacskaringós úton vitt a szüret helyszínére, a szomori Vadalma Tanyára, ahol Nóra várt minket és dimbes-dombos ösvényen vezetett el az almás-kertbe. Az almafák roskadoztak a rengeteg gyümölcstől, sőt már sok alma a földre pottyant. Nórától megtudtuk, hogy ezeket is felhasználják üzemükben és a gyerekek kipróbálhatták milyen szaporán megtelik a szorgos munkájuk során a gyümölcsös rekesz. Kóstolhattunk csodálatos óriási piros almát, de a sárga-zöld Golden alma és a piros-zöld Jonagold is nagyon zamatos. Láthatták a gyerekek, hogy nemcsak mi szeretjük az édes gyümölcsöt, a darazsak, madarak is szívesen fogyasztják.

Hamarosan a hátizsákok is megteltek és a kis szüretelők énekelve ballagtak visszafelé, de még kitérőt tettünk, hogy egy különösen egészséges ritka gyümölcsöt is megismerjünk: a homoktövist. A csodálatos narancssárga apró bogyós termés rengeteg C-vitamint tartalmaz, s bár nyersen igencsak fanyar ízű, sok gyerek bátran megkóstolta. Mire buszra szálltunk, még a legkisebbek is tudták, hogy az alma nem a sályi piacon terem, hanem az almafán. Így az egészséges életmódról nemcsak "papoltunk", hanem élőben megtapasztalhattuk, hiszen kirándultunk a friss levegőn és megdolgoztunk a vitaminban gazdag gyümölcsért.

Az óvodában pedig az egész hetünk az alma szüret jegyében telt. Mondókáztunk, kézműveskedtünk, és almás pitét sütöttünk miközben vidáman énekeltünk:

 • Hej a sályi piacon...
 • Egy arany alma...
 • Alma, alma, piros alma odafenn a fán...
 • A sámsoni piacon...

Mihály napi mulatság

október 15-én, hétfőn

15,30 órai kezdettel

óvodánk udvarán mulatságra várjuk a kedves családokat.

Programok: - Kolompos együttes koncertje

 • népi, ügyességi gyermekjátékok
 • portéka vásár
 • eszem-iszom

Útilapuval: - trambulin

 • kosaras körhinta
 • kürtöskalács sütés

A részvételi díj 600 Ft, mely magában foglalja a

Kolompos koncert árát, valamint minden kisgyermek számára 1 db kürtöskalács, 1 db kosaras körhinta és 1 db trambulin jegyet tartalmaz.

Kérjük, a csoport pólót tegyék a gyermekük szekrényébe.

Várunk mindenkit szeretettel!

Fontos!

Tisztelt Szülők!

Felhívom a figyelmüket az óvoda Házirendjében megfogalmazott étkezéssel kapcsolatos szabályokra!

 • "A gyermek hiányzását előző nap 9 óráig kell a szülőknek bejelenteni, az után a létszámot módosítani nem tudjuk, ezért az étkezést ki kell fizetni. Hiányzás után, az étkezés újbóli igénylését előző nap legkésőbb 9 óráig jelezni kell. Bejelentés nélkül érkező gyermek számára az étkezést arra a napra nem tudjuk biztosítani.
 • A távolmaradást személyesen, vagy telefonon lehet jelezni, amennyiben ez nem történik meg, a gyermek következő napi étkezését nem tudjuk biztosítani."

Kérem a fentiek tudomásul vételét!

Tatabánya, 2017. 02. 24.

Tisztelettel:

Sztán Józsefné
óvodavezető

Elérhetőségek:
Tel: 06 34/309-164
Mobil: 06 30 579 3273 (óvodatitkár)
06 30 579 3566 (óvodavezető)
e-mail: aranyjovoda@gmail.com


Alma osztás